![Principiul Pareto sau Regula 80/20](http://www.possimi.com/cdn/shop/articles/Principiul_pareto_a400c6f3-1fe6-4eec-89cb-82365048d393.png?v=1679767462&width=1100)
PRINCIPIUL PARETO (Regula 80/20)
Share
Cum să devenim mai productivi folosind Principiul Pareto?
Este unul dintre cele mai cunoscute instrumente de organizare, simplu și ușor de înțeles și aplicat.
Haideți să vedem cum ne poate acest principiu sporii productivitatea.
Conținut:
- Ce este?
- Cum îl aplicăm?
- Beneficii
- Referințe
Prima oară am aflat despre acest principiu din cartea Eat That Frog, a lui Bryan Tracy.
El a oferit această regulă cititorilor, ca fiind drept cel mai simplu și edificator instrument de organizare al activităților.
Nu de puține ori, acțiunile pe care le facem nu sunt cele care influențează cu adevărat rezultatul dorit.
Din teama de a nu începe cu ce este relamente important, alegem să ne ocupăm de acțiuni mărunte, precum cititul mail-urilor, stilizarea site-ului, publicarea unui articol etc. în detrimentul unor decizii importante de luat, întâlniri cu furnizorii, coordonarea angajaților etc.
Principiul Pareto a fost formulat pentru prima dată de economistul italian Vilfredo Federico Pareto (1848 - 1923) în cartea Cours d'économie politique în 1896.
1. Ce este?
Așa cum am spus mai sus, este unul dintre cele mai faimoase instrumente de organizare și eficientizare a timpului.
O definiție a lui ar putea fi următoarea: În general, 20% din toate acțiunile noastre produc cu adevărat 80% din rezultate, sau cu alte cuvinte, 80% din acțiunile noastre nu au aproape nicio consecință asupra rezultatelor obținute.
Mai concret, dacă pentru ziua următoare avem de făcut 10 acțiuni pentru business-ul nostru, doar două dintre ele au un impact realmente important asupra obiectivului propus, în cazul nostru, dezvoltarea business-ului.
Exemplu:
2. Cum îl aplicăm?
- Primul pas important în aplicarea regulei 80/20 este identificarea acțiunilor cu impact mare asupra rezultatelor. Ne putem face o listă cu toate acțiunile pe care le avem de întreprins și să calculăm aportul pe care ele îl aduc la rezultatul final. Dacă sunt acțiuni ce pot fi derogate sau chiar eliminate, atunci taie-le de pe listă. Restul care rămân, numerotează-le în ordinea importanței, la final, alege doar două dintre ele, acelea care nu pot fi amânate și care pot fi realizate doar de tine.
- Fiecare își stabilește prioritățile în funcție de necesități. Selecția este recomandabil să fie făcută cât mai obiectiv, să nu ne lăsăm copleșiți de magnitudinea efortului pe care cele două acțiuni (raportul de 20%) îl pot implica.
- Un alt pas important este să aplicăm această regulă în toate activitățile noastre. Nu trebuie să ne rezumăm doar la obiectivele profesionale, este la fel de important să introducem acest principiu inclusiv în acțiunile cotidiene și chiar personale. În acest fel, ne familiarizăm cu tot conceptul, iar rezultatele nu vor urma să apară.
- Și nu în ultimul rând, să avem întotdeauna la îndemână resursele necesare îndeplinirii celor două acțiuni importante. Fie că este vorba de un plan de acțiune, de o strategie, o recomandare, un grafic etc., să nu uităm să le amplasăm cât mai la vedere. Cu cât ne facilităm acest proces, cu atât mai ușor ne vom duce la bun sfârșit acțiunile.
3. Beneficii.
- Mărește gradul de productivitate.
Întrucât obiectivul este să ne concentrăm pe ceea ce este cel mai important, permite eliminarea acelor acțiuni mai puțin profitabile, crescând astfel raportul timpului de lucru eficient.
- Luăm decizii mai bune.
Regula 80/20 se concentrează și pe îmbunătățirea procesului decizional, deoarece, având date despre ceea ce este cu adevărat important, putem lua deciziile corecte pentru a propune îmbunătățiri sau a reduce erorile.
- Reducerea efectului de burnout și a stresului.
Abordarea propusă de principiul Pareto face posibilă gestionarea mai ușor a sarcinilor care trebuie îndeplinite zilnic, iar acest lucru are un impact direct asupra bunăstării și liniștii angajaților.
Pe lângă toate cele spuse, vin cu o completare, anume; folosindu-ne de această resursă, vom câștiga motivație și claritate. Uneori, amânăm realizarea acțiunilor importante tocmai pentru că nu știm care sunt acelea.
Organizarea și claritatea sunt două dintre cele mai importante calități atunci când vine vorba de eficientizarea timpului, iar aplicarea principiului Pareto, ne va oferi cadrul necesar obținerii acestora.
4. Referințe.
Rezumat în format podcast a cărții Eat that frog, a lui Bryan Tracy.
https://spotifyanchor-web.app.link/e/kSu6Y6MLsyb