ANALIZA SWOT. CUM SĂ O APLICI?

ANALIZA SWOT. CUM SĂ O APLICI?

Ce este?

Analiza SWOT este instrumentul care facilitează autoanaliza, crearea și planificarea strategiei tale, pentru a atinge obiectivele pe care le ai în vedere. Îți permite să analizezi mediul actual, atât intern, cât și extern, și să dezvolți o strategie care să îți impulsioneze proiectul.

Matricea SWOT poate fi aplicată atât pentru business-uri și mărci comerciale, cât și pentru brandul tău personal. Făcând această analiză vei învăța mai multe despre tine și brandul tău și vei putea selecta metodele cele mai potrivite pentru promovarea și obținerea unor rezultate concrete.

Cu alte cuvinte, SWOT reprezintă acronimele cuvintelor în engleză Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats care traduse ar însemna Puncte Forte, Oportunități, Puncte Slabe și Amenințări.

Cum o putem aplica?

O puteți realiza și fără să aveți un template special, e nevoie doar de o coală A4 și un pix.

Mai concret, luați o coală A4 și orientați-o pe landscape, cu pixul împărțiți foaia în 4 părți egale, fiecare parte aparținând: colț stânga sus S (PUNCTE FORTE), colț stânga jos W (PUNCTE SLABE), colț dreapta sus O (OPORTUNITĂȚi), colț dreapta jos T (AMENINȚĂRi).

1. PUNCETELE FORTE, ce trebuie să notăm în acest câmp?

Punctele forte,sunt cele mai bune calități ale tale.
Acele atribute care te descriu ca persoană și sunt ceea ce ies în evidență în relație cu ceilalți. Includ capabilitățile, avantajele, resursele sau instrumentele pe care le aveți.

Datorită punctelor tale forte, creezi oportunități și o mai mare competitivitate pentru brandul tău.

Câteva exemple sunt autodisciplina, proactivitatea, anticiparea nevoilor clienților dvs. și perseverența.

ÎNTREBĂRI LA CARE SĂ RĂSPUNZI:

Ce aptitudini am?

În ce activități excelez?

Pentru ce aspecte mă laudă alții?

 

2. OPORTUNITĂȚILE, sunt exterioare deci nu depind de tine.

Chiar dacă nu deții controlul absolut asupra oportunităților care pot apărea, este important să știi să le detectezi atunci când apar, pentru a-ți promova proiectul.

Oportunitățile variază de la evenimente profesionale, care te pun în legătură cu viitorii tăi clienți și un curs educațional pe un subiect legat de afacerea ta, până la o cafea cu un prieten în care se naște o idee pe care, fără acea conversație, nu ai fi avut-o niciodată.

Exemple de oportunități SWOT personale sunt creșterea rapidă în industrie, cererea mare pentru produsul sau serviciul pe care îl oferi și competitivitatea prețurilor.

ÎNTREBĂRI LA CARE SĂ RĂSPUNZI:

Ce tendințe de mediu ar putea fi benefice pentru mine?

Ce schimbări au loc pe piață în ceea ce privește industria, legile, reglementările, situația politică, economică sau socială de care pot profita?

De ce aspecte ale direcției de afaceri pentru următorii ani pot profita?

 

3. PUNCTE SLABE. Sunt aspectele interne de îmbunătățit

Cunoașterea acestor domenii ale vieții tale te ajută să te gândești la o strategie bună. Doar tu te cunoști în deplină profunzime. A fi sincer este singura modalitate de a câștiga certitudine în deciziile pe care le iei.

Ce vreau să spun prin asta? Ei bine, dacă slăbiciunea ta este gătitul, nu aplica ca bucătar într-un restaurant.

De asemenea, poți folosi această descoperire pentru a te arăta ca om și pentru a intra în legătură cu publicul tău.

Publicul tău se simte identificat și ia povestea ta ca referință, pentru a se motiva să se schimbe. Și, cu publicul motivat, este mai ușor să-ți oferi produsul sau serviciul.

Ideea este că, departe de a fi un impediment sau o povară, slabiciunile tale pot fi un bun aliat atunci când te arăți lumii.

Exemple de puncte slabe: procrastinarea, lipsa de creativitate pentru crearea de conținut.


ÎNTREBĂRI LA CARE SĂ RĂSPUNZI:

Ce ar trebui să îmbunătățesc în ceea ce privește personalitatea mea și în raport cu cunoștințele și aptitudinile mele?

Ce obiceiuri nu mă lasă să avansez în atingerea obiectivelor mele?

În ce domenii mă simt cel mai vulnerabil în raport cu performanța mea?

 

4.AMENINȚĂRI. Sunt acele situații care ne afectează mediul extern sau profesional.

Ele sunt contrapartida oportunităților. În cadrul analizei SWOT, acestea sunt localizate în sectorul extern, deoarece sunt în afara controlului nostru.

Amenințările pot opri sau încetini creșterea afacerii tale. Cunoașterea lor oferă un avantaj de a te proteja în cazul în care se întâmplă.

Un exemplu de amenințare în SWOT personal este schimbarea managementului politic sau criza economică din țara în care se află clienții tăi.

ÎNTREBĂRI LA CARE SĂ RĂSPUNZI:

Ce schimbări au loc în piață, industrie, legi, reglementări, situație politică, economică sau socială care mă pot afecta negativ?

Ce probleme externe nu mă lasă să mă îndrept spre obiectivele mele?

Există vreo situație la nivel de țară sau lume care mă afectează negativ?

Ce aspecte ale direcției afacerii în următorii ani mi-ar putea dăuna?

Cam asta a fost tot?

Ce spuneți? Veți folosi acest instrument?

Analiză Swot este o tehnică ce îți permite să te focusezi pe acele puncte forte ale tale, să profiți de oportunitățile pe care le ai, să-ți cunoști slăbiciunile și să te protejezi în fața amenințărilor.

Înapoi la blog