CUM SĂ DEZVOLTĂM OBICEIURI SĂNĂTOASE?

CUM SĂ DEZVOLTĂM OBICEIURI SĂNĂTOASE?

Ce este un obicei?

   Obiceiul este un comportament învățat prin intermediul repetiției, care se realizează în mod obișnuit și automat, fără să ne gândim prea mult că îl realizăm.


Conform studiilor, s-a stabilit că obiceiurile, fie ele pozitive sau nocive, se crează deoarece creierul nostru caută mereu o modalitate de a economisi timp și energie. Automatizand anumite comportamente, realizarea lor devine mai rapidă, nu trebuie să ne concentrăm asupra mersului, respiratului, mâncatului spre exemplu, iar timpul și energia cu care rămânem le putem folosi pentru experimentare sau creare.


   Dacă organismul nostru ar trebui să răspundă la cantitatea de stimuli pe care fiecare comportament l-ar avea, ar fi haotic, așadar, crearea de obiceiuri are valență evolutivă, contribuind la adaptabilitatea organismului, care răspunde la stimulii cei mai relevanți pentru el.


    Repetiția este un element central în crearea de obiceiuri. Acum ceva timp, se consideră că e necesar să repetam un comportament timp de 21 de zile pentru a-l automatiza, această perioadă de timp este stabilită de un chirurg platistian (Maxwell Maltz), care spunea că pacienților săi le ia cam 21 de zile ca să se obișnuiască cu noua lor aparență fizică și a observat că sindromul membrului fantomă, dispărea după 21 de zile, în cazul persoanelor cărora le este amputat un membru.


   Studii recente au stabilit, că este necesar un număr mai mare de zile pentru crearea obiceiurilor, unii spun că 33, alții că 66 de zile, cert este că dacă repetăm suficient de mult un comportament ajungem să îl automatizăm.


   Învățăm prin intemediul asocierii și memorizăm prin intermediul repetiției.

Atunci când facem ceva nou sau învățăm ceva nou, neuronii se grupează chimic pentru a comunica între ei, creând astfel conexiuni neuronale sau sinapse.

Dacă repetăm aceea experiență de mai multe ori (legea repetiției), acele conexiuni neuronale devin din ce în ce mai puternice, formându-se un obicei.

Obiceiurile precum legatul șireturilor, condusul sau scrisul sunt rețele neuronale care au devenit automate prin repetarea fizică.


   Neuronii se reorganizează continuu în funcție de gândurile noastre și de cunoștințele asimilate.

   Așadar, putem restructura (la propriu) creierul, doar schimbându-ne modul de a gândi sau dezvoltând noi abilități.
  Noi oamenii avem capacitatea de a ne schimba, de a ne transforma în persoana la care aspirăm să fim.

    Filosoful și psihologul, William James, definește conceptul de plasticitate neuronală (sau neuroplasticitate), ca fiind proprietatea creierului de a se schimba fizic atunci când trăim o experiență nouă. El a scris următoarea aserțiune: CULTIVĂ O ACȚIUNE ȘI VEI CULEGE UN OBICEI, CULTIVĂ UN OBICEI ȘI VEI CULEGE UN CARACTER, CULTIVĂ UN CARACTER ȘI VEI CULEGE UN DESTIN.
    Haideți să vedem totuși și niște instrumente practice de formare a obiceiurilor sănătoase.

REGULA 21/90


Este o teorie populară care spune că este nevoie de 21 de zile pentru a forma un nou obicei și 90 de zile pentru a-l transforma într-un stil de viață.

Cum să aplicăm această tehnică?


Să ținem cont de 3 pași cheie.

În primul rând, să definim clar obieceiul pe care vrem să-l formăm, să stabilim obiective clare și specifice, spre exemplu, pentru a crea obiceiul de a citi zilnic, se poate stabili ca obiectiv să citeșți zilnic câte 10 pagini.

În al doilea rând, să respectăm angajamentul celor 21 de zile cu strictețe. Chiar dacă într-o zi ploioasa nu prea avem chef de mers la sală, mergem, chiar dacă nu facem totul la maximul potențial, important este că nu am rupt ciclul celor 21 de zile, așadar perseverență orice ar fi.

Și ultimul pas, să avem un registru al progresului. Să notăm zilele în care am putut realiza obiceiul sau zilele în care nu am putut, astfel încât să avem un control asupra comportamentului nostru și motivația pe care ne-o oferă să notăm tot ce am realizat.

Așadar, definirea obiectivului, angajamentul luat și registrul progresului sunt cele 3 elemente cheie în formarea unui nou obicei, care să ne permită să trăim o viață în acord cu dorințele noastre.


METODA SEINFIELD

Este una dintre cele mai eficiente, metode de schimbare a obiceiurilor și de îmbunătățire a nivelului de productivitate.

Ai nevoie de:


Un calendar și un pix pe care să le ai la îndemână, într-un loc vizibil, cu ideea de a avea mereu prezent challenge-ul și să nu renunți.

Ideea este atât de simplă, dar eficientă, doar trebuie să marchezi cu un x vizibil în calendar, ziua în care ai îndeplinit obiectivele pe care ți le-ai stabilit pentru acea zi. Cel mai bine este să facem acest lucru, la finalul zilei, astfel încât să îl avem vizibil la începutului următoarei zile.

Această acțiune de a-ți nota progresul, te va motiva și vei fi din ce în ce mai dispus să marchezi încă un x în fiecare zi, ceea ce va presupune un efect pozitiv la nivel de productivitate și va potența voința de a duce la capăt sarcinile.

Pe data viitoare,

Alexandra 

Înapoi la blog