Cum să îți stabilești obiective SMART?

Cum să îți stabilești obiective SMART?

      Când vine vorba de stabilirea unui plan de acțiune, înțelegem stabilirea obiectivelor ca fiind primul pas pe care trebuie să îl facem. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru? Ce este un obiectiv?

      Ei bine, obiectivul este procesul prin care stabilim CE vrem să obținem, CUM să facem acest lucru și cel mai important, CÂND va fi momentul în care vom știi că am atins rezultatele.

      Spre deosebire de țel, motiv și/sau scop care nu sunt altceva decât dorința lăuntrică a unui individ de a obține un rezultat prin acțiunile sale, OBIECTIVELE sunt chiar ACȚIUNILE, sau și mai bine spus, sunt elementul dinamic care duce la materializarea dorinței.

     Cum să stabilim cât mai clar un obiectiv? Aici intră în scenă metoda despre care vom discuta și anume, METODA SMART de setare a obiectivelor. De ce? Pentru că este simplă, ușor de aplicat și foarte intuitivă, nu îți trebuie mult timp ca să o înțelegi.

      Ea se referă la un acronim în engleză care este utilizat de multe persoane atunci când vine vorba despre setarea unui obiectiv.

      Este formată din primele litere ale criteriilor în baza cărora ne vom stabili obiectivul și care sunt următoarele: S- specific, M- măsurabil, A- de atins, abordabil, R- realist, T- încadrat în timp.

      Haideți să le detaliem puțin:

      Acum, la fiecare obiectiv pe care vrem să îl stabilim, trebuie să avem în vedere tot timpul aceste criterii.

      Să fie cât mai specific, să îl putem măsura cantitativ, să fie ¨abordabil¨ (adică să dipsunem de resurse, competență, energie etc. pentru a-l realiza), să fie realistic (nu pot să merg pe Marte săptămâna viitoare) și nu în ultimul rând, este imperios necesar să îi punem o dată de începere și o dată de finalizare. Dacă obiectivul nostru îndeplinește toate aceste criterii, atunci este un bun obiectiv și ne va aduce fără doar și poate, rezultatele dorite.

      Acum în final, vă ofer un exemplu de obiectiv SMART, astfel încât să fie și mai ușor să asimilați această metodă și pe care sper să o aplicați, deoarece este într-adevăr eficientă.


      Exemplu de obiectiv SMART:

      Sunt consilier pentru dezvoltare personală, în ultimii ani m-am focusat pe dezvoltarea competențelor din aria gestiunii timpului și productivitate, iar începând din luna mai și până în luna noiembrie a acestui an, îmi propun să obțin un număr de minim 50 de clienți pe care să îi susțin și cărora să le îmbunătățesc abilitățile de gestionare a timpului lor personal și profesional și să le cresc productivitatea cu cel puțin 70 %. Resursele mele sunt competențele dobândite, modul de intervenție bazat pe diferite metode și tehnici de time management și echipa mea de profesioniști în acest domeniu.

Cam asta este tot dragilor, sper să fie de folos.

Succes și productivitate.

Înapoi la blog