Tehnica POMODORO

Tehnica POMODORO

Metoda POMODORO este poate cea mai cunoscută metodă de gestionare a timpului.

Ea a fost inventată în anul 1980 de Francesco Cirillo, un cunoscut dezvoltator de software italian, care se afla într-o perioadă de productivitate scăzută în timpul studiilor sale, realizând un pact cu el însuși, anume, timp de 10 minute va studia cu maximă concentrare, fără să se lase tentat de vreun fel de distragere. Așa că a luat un cronometru din bucătărie (în formă de roșie, adică pomodoro în italiană) și a început să studieze. A realizat că această tehnică funcționează și a formulat-o în felul următor:

1. Identifică obiectivul pe care îl ai de realizat (ex. de studiat o temă pentru examen, de citit o carte, de scris un articol etc.)

2. Setează cronometrul timp de 25 de minute (un pomodoro = 25 de minute).

3. Desfășoară activitatea fără nicun fel de distragere până când se sfârșesc cele 25 de minute (fără să îți verifici telefonul, fără să mergi la baie, la bucătărie etc.)

4. După ce cronometrul anunță finalizarea celor 25 de minute, ia-ți o pauză de 5 minute (timp în care să faci ce simți că este necesar, dar care să nu implice mai mult de 5 minute).

5. Acum setează din nou cronometrul pentru încă 25 de minute, până când finalizezi întreaga activitate propusă (la fiecare pomodoro, ia-ți o pauză mai mare, de aproximativ 15-30 de minute).

  • POMODORO este un instrument de organizare pe cât de simplu, pe atât de eficient.
  • Nu ai nevoie de multe resurse, de fapt ai nevoie doar de un cronomentru și voință. Cu timpul, această metodă nu doar că ne sporește productivitatea ci și determinarea și capacitatea de focus.
  • Vom începe și finaliza orice activitate care presupune un grad mai mare de efort.
  • Un alt beneficiu este claritatea pe care o dobândim. Având o strategie evităm orice urmă de confuzie mentală și desigur, reducem alte obiceiuri negative precum: amânarea, lucrul sub factori de stres, nepregătirea etc.
  • Încredere, motivație, prioritizare și diminuarea procrastinării sunt alte câteva beneficii pe care le putem obține prin aplicarea acestei metode de organizare.

Recomandări:

Aplicații pentru utilizarea tehnicii POMODORO:

1. Pomodoro Timer

2. Forest

3. Simple Pomodoro

4. Time Tracker

5. Pomodone

Cărți:

¨The Pomodoro Technique¨, Francesco Cirillo.

 

Înapoi la blog